Notulen van de 1e vergadering v/h oratorisch dispuut S.E.S.A.M. gehouden ten huize v/d heer H.G. Oldeboom 53 2e Constantijn Huygensstraat op maandag 19 november 's avonds 8 uur.
De praeses opent om 8 uur de vergadering met gebed en geeft daarna het woord aan de abactis tot voorlezing der notulen van de vorige vergadering en van de ingekomen stukken. De notulen worden goedgekeurd en een ingekomen stuk van de heer v. Nee, een aanvraag tot opneming behelzende werd tot het einde der vergadering uitgesteld. De praeses verwelkomt nu den heer v Hokkum, die de vorige vergadering om meergenoemde reden niet aanwezig was. De heer v. Hokkum neemt nu het woord en zegt dat hij er lang over gedacht heeft of hij lid zou worden met het oog op zijn drukke werkzaamheden. Hij bedankte de vergadering voor de uitnodiging en hoopt iets voor de club te zijn. Verder wenst spreker ons geluk met 't nieuwe dispuut en zegt dat 't dispuutsleven 't toppunt v/d gezelligheid in het studentenleven is. De heer v. Hokkum zag nu gaarne eenige wijzigingen aangebracht in het reglement. De praeses maakt de heer van Hokkum opmerkzaam dat dit straks aan de orde komt en de vergadering gaat nu over tot het verkiezen van een naam.
Gekomen waren behalve ASCLEPIUS en ROME de namen:
MIMA / Mens Indigestam Molem Agit
VEMUA / Varnis Enim et Multiplex Uses Amicitiae
SESAM / ALLEEN VOOR LEDEN
ORMEE / (Dezelfde als op de eerste vergadering voorgesteld)
EMMA / Eminentia Medici Mens Apedantis
DAVEVA / Dives Afflaensque Videtur Esse Vera Amicitia
FEHOMI / Fornia et Hoer omnia meminisse isvobit (??)
PAAL / Per Aspera Ad Lume (??)
Na eenige discussie, waarin sommige leden zich vooral tegen de naam EMMA verzetten worden de namen achtereenvolgens instemming gebracht. Bij een herstemming tussen de namen MIMA en SESAM wordt de laatste naam met 7 v/d 10 stemmen gekozen. Den abactis wordt opgedragen op de volgende vergadering eenige concept-bullen mee te brengen en convocaties te doen drukken. De praeses geeft nu gelegenheid tot op en aanmerkingen op het voorlopige reglement. De heer v. Hokkum vraagt het woord over het leden aantal. Hij betreurt het dat er geen artikel in 't reglement is opgenomen, dat een grens aan dat aantal stelt. Zoo als 't nu is zal het ene dispuut veel leden kunnen krijgen en het andere doodbloeden. Hij stelt daarom voor het aantal vast te stellen en formuleert zijn voorstel aldus: Het maximale aantal leden is 15. De heer Bruin bestrijdt 't voorstel van de heer Hokkum omdat later vele medici de vergadering niet altijd kunnen bijwonen en dus vele leden niet altijd tegenwoordig zijn. De heer v. Lokhorst steunt het voorstel v. Hokkum doch de heer v. Andel bestrijdt het, omdat 't in de disputen altijd goed gegaan is en er nooit een te groot aantal leden in een dispuut geweest is. De heer v. Hokkum zegt nu dat Apedas wel eens 16 leden gehad heeft en Medicus eenige tijd 2 boven het wettelijk maximum gehad heeft. Onder algemene hilariteit verklaren eenige leden wel voor 't voorstel te zullen stemmen, als het artikel overtreden zal worden zoals de heer v. Hokkum zich had laten ontglippen. Het voorstel v. Hokkum in stemming gebracht werd verworpen met 9 tegen 2 stemmen.
De heer v. Hokkum komt nu met een voorstel over de contributie. Hij wil 't bedrag van f 2,50 als contributie verhoogen. Hij kan het nieuwe dispuut aanraden een fuifje op 't eind te houden; 't geeft moed en kracht en gezelligheid. Hij zou wel willen voorstellen om verhooging met f 1 of f 1,50. Hoofdelijke omslagen hebben veel tegens en wat overblijft is immers voor 't volgende jaar. De heer v. Hokkum formuleer zijn voorstel aldus: de contributie bedraagt 4 gulden in 4 termijnen. Na eenige discussie wordt het met 6 tegen 5 stemmen verworpen.
't Reglement is aldus vastgesteld:
** reglement **
Aan de orde is nu de stelling van de heer Tilma en Eerdmans. De heer Tilma poneert de stelling: Geheelonthouding is aan te bevelen, terwijl de heer Eerdmans als opponent fungeert. De critiek op deze stelling was in 't algemeen niet gunstig, maar als verzachtende omstandigheid is aangenomen dat de heren die werkzaamheid voor de eerste maal deden. De heer Flack, welke als gast ter vergadering gekomen was, schreef de slechte verdediging der stelling toe aan de (lan..daard?) des heeren. De (Frieren toch?) aldus de heer Flack kenmerken zich door hunnen laksheid. Nadat de heer Lokhorst uit 10 onderwerpen hem door de vergadering opgegeven een drietal getrokken had om een der drie te improviseren, geeft de praeses een pauze van 15 minuten. Na de pauze treedt de heer Lokhorst op. Of het aan moedwilligheid is toe te schrijven of aan gebrek aan kennis van het reglement, dat toch zegt dat de improvisator een keuze uit de drie getrokken onderwerpen doet en over een ervan improviseert, de heer v. Lokhorst had op eigen gelegenheid op een zeer handige manier een ander onderwerp genomen. Dit werd hem ook in de critiek door vele leden kwalijk genomen. Overigens had men lof niet zozeer voor de improvisatie zelve als voor 't flinke doorspreken. De heer v. Lokhorst belooft, naar 't velen toescheen, een goede improvisator te worden. Na de heer v. Lokhorst treedt de heer v. Andel op met een recitatie van een stuk uit de "Kleine Johannes", De meeste heeren hadden veel lof voor de keuze van 't stuk als voor de wijze van voordragen. De heer van Andel vindt 't stuk niet zoo heel gelukkig gekozen, waar wel iets van (?) is daar 't voor sommigen, en zoo ook voor den notulenmaker eenigszins onbegrijpelijk is. Na eenige ophelderingen gekregen te hebben is ook deze uiterst voldaan. Hierna komt aan de orde de behandeling van het ingekomen stuk. Na eenige discussie werd den heer van Nee als lid opgenomen.
Nadat de rondvraag niets bijzonders had opgeleverd werden de werkzaamheden van de volgende keer opgelezen:
Stelling de heer Bakker en Mallast, memorisatie v. Schelven, Improvisatie Steyn, recitatie: Oldeboom.
De volgende vergadering zal gehouden worden ten huize van A. v. Schelven 495 Prinsengracht. Niets meer aan de orde zijnde wordt de vergadering door de praeses met gebed gesloten.
Aldus genotuleerd
H. Oldeboom
(h.t. ab-actis)
Aldus gearresteerd
J. Bruin
(h.t. praeses)
Overgetypt door R. Polder, e.t. ab-actis, 5 juli 2005. Lees- en typefouten voorbehouden. Origineel in het S.E.S.A.M.-archief (notulenboek 1906-1912).